Jakt med Termisk kikkert

Jakt med Termisk kikkert

Det er mange måter å bruke termisk på jakt. Du kan bruke en håndholdt spotter for å speide mens du smyger deg frem i terrenget, eller du kan bruke det som fastmontert kikkertsikte på våpenet ditt. Hvis du ønsker å lese mer om lovligheten rundt bruk av termisk kikkert og sikte under jakt, kan du se denne artikkelen. Kort fortalt er det lovlig å bruke termisk utstyr under jakt, siden det ikke bruker kunstig lys, men i stedet detekterer varmesignaturer.

Hva er Termisk optikk?

Termiske kameraer registrerer temperatur ved å gjenkjenne og fange opp forskjellige nivåer av infrarødt lys. Dette lyset er usynlig for det blotte øye, men kan vises som varme hvis intensiteten er høy nok. Alle objekter sender ut en slags infrarød stråling, og det er en av måtene varme overføres på. Denne strålingen er synlig for termiske kikkerter.

Hva jakter man med termisk kikkert

Håndholdt termisk spotter kan med fordel brukes på de fleste typer jakt. Alt fra fuglejakt og rev til storvilt. Jakt med termisk kikkertsikte er mest vanlig på rev, hjort og villsvin. Det er i hovedsak spotter kikkerten som er det viktigste verktøyet for jegeren.

Hvordan jakter man med Termisk kikkert?

Til jakt er det først og fremst en håndholdt spotter som er nyttig for jegeren med tanke på å finne vilt samt ta vurderinger i forhold til hvordan man skal komme seg nærmere viltet og om det er skytbart vilt. Flere og flere bruker også termisk riflekikkert, noe som er til stor hjelp når du skal skyte i mørket.

Hvorfor jakter man med Termisk kikkert?

Bruk av termisk optikk gir ofte jegeren mer og bedre informasjon sammenlignet med vanlig optikk. Dette gjør jakten bedre, mer spennende og tryggere.

Hva er fordelene med bruk av termisk på jakt?

Den åpenbare fordelen med bruk av termisk er at man kan observere i mørket når det ellers er for lite lys til at man kan se om det er vilt i nærheten og evt. fastslå hva slags vilt. Detaljnivået i termisk optikk er nå blitt så høyt at man uten problem kan se hva man ser på. I de fleste tilfeller er bildet godt nok til at man også kan kjønns og aldersbestemme dyret man ser på. Dette er til stor hjelp for jegeren som skal vurdere om han kan skyte eller ikke.

Er det noen grunner til å ikke jakte med termisk?

Det er ingen åpenbart gode grunner til at man ikke burde bruke termisk optikk under jakt, forutsatt at jegeren forholder seg til lokale lover og regler og benytter optikk som har god nok oppløsning til at forsvarlige avgjørelser kan tas. Styrer man unna billigmerker er stort sett ikke dette et problem. Bruker man termisk optikk får man mer informasjon sammenlignet med om man ikke gjør det.

Termisk kikkert test? Best i test Termisk kikkert?

Kan man stole på en produkttest? Hva sier egentlig en produkttest? En produkttest gir en rangering og/eller en vurdering av de produktene som er valgt ut til å være med i testen. Allerede her kan man manipulere et testresultat ved å la være å ta med enkelte modeller. De fleste testpanel består ofte av få personer og i noen tilfeller bare én person. Et større testpanel gir ofte en mer objektiv og nøytral fremstilling av produktene som er testet. Det er derfor lurt å basere seg på mer enn en produkttest før man tillegger testresultatene vekt.


Bør du bruke termisk kikkert sikte på rifle?

Det er blitt mer og mer populært å bruke termisk optikk til en del jaktformer. De jaktformene som det er vanligst å bruke termisk kikkertsikte er revejakt, hjortejakt og villsvinjakt. Mange foretrekker det også på reinsdyrjakt.

 

Visualisert termisk kikkert under jakt, med ulike fargepaletter

Relaterte artikler