Fangst-, Fangstutstyr & Fangstredskaper

Fangst og Fangstutstyr: Norsk tradisjon med dype røtter

Fangst av vilt er en aktivitet med dype røtter og sterke tradisjoner i Norge, utført både for å avlive eller fange vilt levende. For å sikre en mest mulig human behandling av dyrene, kreves det inngående kunnskap om bruk av Fangstutstyr og de arter det er lovlig å fange.

Arter som man kan drive fangst på i Norge:

I Norge kan man i henhold til fastsatte jakttider og forskrifter fange flere arter, inkludert:

  • Bever, bisamrotte, grevling, mår og villmink
  • Røyskatt, gaupe, jerv, rødrev og mårhund
  • Vaskebjørn, villsvin
  • Ravn, kråke, skjære
  • Lirype og fjellrype

Disse aktivitetene er regulert under forskrift om utøvelse av jakt, felling og fangst, som angir spesifikke regler for hvordan fangst skal utføres.

Krav om grunneiers tillatelse

All fangstaktivitet krever tillatelse fra grunneier. Det er også et krav at alle fangstredskaper som settes ut må være tydelig merket med brukerens navn, adresse, og telefonnummer for å sikre ansvarlighet og sporing.

Fangstutstyr og redskaper varierer avhengig av hvilken type vilt man ønsker å fange, og det er viktig å velge riktig utstyr for å sikre effektiv og human fangst. Enten det er snarer, feller, eller spesialiserte fangstsystemer, må hver jeger eller fangstmann sikre at de opererer innenfor de lovbestemte rammene for å beskytte både viltet og naturen.

Fangstfeller som avliver viltet

Avlivende feller, som slagfeller, er designet for å sikre en umiddelbar og human avliving av vilt. Disse fellene krever nøye håndtering og montering for å sikre dyrevelferden og overholde gjeldende lovverk.

Slagfeller

Slagfeller fungerer ved å ha en mekanisme som effektivt og raskt kan avlive dyret ved å treffe kraniet eller nakken. Disse mekanismene inkluderer:

  • Slag fra oven: En mekanisme som slår ned mot dyrets kranium eller nakke.
  • Sakseslag: Ligner en saks som lukker seg og treffer dyrets kranium eller nakke.

For å øke sikkerheten og sikre at kun målrettet vilt fanges, skal slagfeller som kun har slagmekanismer, monteres i kasser. Dette begrenser tilgangen for ikke-målrettede arter og reduserer risikoen for uønsket fangst.

Plassering og Spesifikasjoner

  • Feller på bakken: Alle feller som plasseres på bakken eller under to meter fra bakken eller fast snødekke, skal også plasseres i kasser. Dette hjelper med å beskytte både dyret og mekanismen.
  • Åpningsstørrelser: Diameteren på åpningene skal ikke være større enn 70 mm for villmink, 35 mm for røyskatt, og ikke større enn 90 mm for mår.
  • Slagmekanismens plassering: For å forhindre at dyret blir skadet før avliving, skal slagmekanismen plasseres minimum 30 cm fra åpningen til fellen.

Spesielle Fellestyper

  • Under vann: Slagfeller til bever og bisamrotte skal plasseres under vann for å være effektive, siden disse artene lever og beveger seg i vannmiljøer.
  • Rypesnare: For fangst av rype, skal snares lages av ståltråd (0.2–0.3 mm tykkelse). Trådens lengde før øynene vris skal være minimum 36 cm, dette sikrer at snaren er lang nok til å være effektiv og sikker for fangst.

Disse reglene og spesifikasjonene er satt for å sikre at fangst av vilt skjer på en mest mulig human måte, og for å overholde de strenge reglene som finnes for jakt og fangst. Det er viktig for enhver jeger eller fangstmann å være kjent med disse kravene for å sikre en ansvarlig og etisk jaktpraksis.




Relaterte artikler