Hvordan fiske med markdrag: Få mer ørret og røye

Hva er markdrag, og hvorfor bruke det?

Markdrag, konvoi, langedrag, skjedrag, släp, flasher eller amerikaner?

Alle disse navnene refererer til samme fiskemetode. I Norge kaller vi det oftest markdrag, mens i Sverige hører man gjerne navn som skjedrag eller fiskesläp. Selv om metodene er like, finnes det små forskjeller i hvordan de brukes og hvilket utstyr som er vanlig. Denne fisketeknikken har utviklet seg over tid og kommer i mange varianter. I denne guiden forklarer vi hva et markdrag er, hvordan du bruker det, og hvilke fiskearter du typisk fisker etter.

Markdrag rigging oppsett

Hva er et markdrag?

Markdrag er et fiskeredskap som består av en vaier eller kraftig nylonsnøre, omtrent en meter langt. Langs snøret er det festet flere spinnerblader, med 10–15 cm avstand mellom dem. Når du sleper markdraget i vannet, roterer og vibrerer disse bladene, noe som lokker fisk fra lang avstand.

I den fremre enden er det en styreskje. Denne kan vektes hvis du vil fiske dypere. Styreskjeen hindrer også snøret i å tvinne seg, eller “usser” seg, som erfarne markdragfiskere sier. I den andre enden er det en løkke som du fester til en fortom. Fortommen er vanligvis mellom 20 og 100 cm lang og bør være av nylon.

Hvilke fiskearter kan du fange med markdrag?

Markdrag er spesielt effektivt til fiske etter ørret og røye i ferskvann. I Sverige brukes det også til å fiske ferskvannslaks i innsjøene Vänern og Vättern. Selv om ørret og røye er de vanligste fiskene for markdrag, fungerer denne metoden også godt for arter som regnbueørret og kanadarøye.

Forskjellige typer markdrag

De fleste markdrag er laget med stålwire, men noen er også laget med nylon. Stålwire tåler tøffere bruk. Spinnerbladenes form er også viktig å merke seg. Avlange spinnerblader krever mindre hastighet for å begynne å rotere, mens rundere blader trenger mer fart for å sette i gang. Dette er spesielt viktig hvis du dorger fra en liten båt eller kano.

Hva slags agn fungerer best med markdrag?

Du har mange valg når det gjelder agn. Meitemark er et naturlig førstevalg, noe som også gjenspeiles i navnet markdrag. Men det finnes mange andre alternativer som også er effektive:

  • Meitemark eller doggmark
  • Maggots
  • Igler
  • Gummijigg på enkeltkrok
  • Powerbait (som mark- eller fiskeimitasjon)
  • Agnfisk
  • Fiskefilet (makrellfilet er spesielt bra)
  • Fluer (som Frances Treble)
Typisk agn i enden av snøret på markdrag

Det er kun fantasien som setter grenser. I røyevassdrag er maggots ofte brukt. I noen land bruker de igler. Finn ut hva som fungerer best i ditt fiskeområde.

Hvordan fisker du med et markdrag?

Markdrag brukes hovedsakelig til dorging, som betyr at du sleper redskapet etter en båt i bevegelse. Det er mulig å bruke lengre stenger for et mer aktivt fiske, men det er ikke så vanlig.

Når du dorger, slipper du ut nok snøre for å unngå tvinn. Markdraget fiskes ofte høyt i vannet, omtrent 25–30 meter bak båten. Vil du fiske dypere? Da kan du feste et søkke på styreskjeen for å få det til å synke.

Bruk av downrigger

Du kan også bruke en downrigger sammen med markdrag for å fiske på bestemte dyp. Dette er spesielt nyttig hvis fisken holder seg lavere i vannet.

Markdrag med bruk av downrigger for å nå dypere vann

Når er det best å fiske med markdrag?

Markdrag kan brukes hele sesongen. For røye er det best å være ute når isen begynner å smelte. Da er røya aktiv og villig til å bite. Senere i sesongen kan du fiske både ørret og røye i de frie vannmassene, særlig når vannet er varmere. Noen liker å fiske midt på dagen, andre sverger til nattfiske i lyse sommernetter.

Markdrag er en allsidig og effektiv dorge-metode, spesielt for ørret og røye. Enten du fisker fra båt, packraft eller kano, hjelper markdraget deg med å tiltrekke fisk fra lange avstander. Bruk riktig agn, som meitemark, maggots eller fluer, for å få best mulig fangst. Tilpass spinnerbladene etter farten og dybden du vil fiske på.

Trenger du nytt utstyr til markdrag? Ta en titt på vårt utvalg for fiske med markdrag her.

 

Relaterte artikler