Effektiv ettersøk med termisk kikkert: Bedre synlighet og presisjon i utfordrende situasjoner
Termisk spotter og termisk kikkertsikte kan være svært nyttige ved ettersøk av skadet eller potensielt skadet vilt. Mange ettersøk ender med at dyret finnes relativt nær skuddstedet. I flere av disse tilfellene har jegeren avfyrt gode og dødelige skudd, men blitt usikker fordi dyret har løpt avgårde etter skuddet.
Når man ikke ser skuddreaksjonen, dyrets oppførsel etter skuddet, eller hvilken retning det løper, kan det være utfordrende å finne det påskutte viltet – spesielt i mørket.
Bruk av termisk kikkert under jakt i dårlige lysforhold gir mer informasjon. Med opptak er det også mulig å gå tilbake og vurdere skuddsituasjonen på nytt dersom det oppstår tvil.
Termisk kikkert gir altså jegeren et bedre grunnlag for å avgjøre om ettersøk er nødvendig, eller om dyret bare har løpt noen meter før det har falt.
Skulle det være mistanke om skadeskyting, og dyret antas å være på avveie, er det viktig at jegeren ikke følger etter på egen hånd. I stedet bør en ettersøksekvipasje kontaktes.
Ved jakt på elg, hjort eller rådyr i Norge er det krav om å ha en ettersøksavtale. Dette er viktig for å sikre at skadet vilt ikke lider unødig, og for å oppfylle jegerens etiske og juridiske forpliktelser.
Med en god følelse for at skuddet satt riktig, og etter å ha observert retningen dyret tok, kan termisk kikkert være til hjelp for å finne blodspor eller pelsrester i terrenget.
Ved å stå ved skuddstedet og skanne området i retningen dyret løp, vil du ofte kunne se om det ligger nede, eller om det er behov for å følge etter.
Noen ganger kan bare noen få skritt være nok for å få øye på viltet.
Når en ettersøksekvipasje er tilkalt, vil de vanligvis bruke hund til å spore dyret. Også her kan termisk kikkert være en nyttig ressurs, da den gir et bedre overblikk over skogen og raskere kan avdekke hvor dyret har beveget seg.