Bruk og vedlikehold av batterier - Friluftsliv

Riktig Bruk og Vedlikehold av Batterier er Viktig

Som friluftsfolk, jegere og fiskere vet er det stadig flere og flere ting vi har med oss på tur og i hverdagen forøvrig som går på strøm. Alt fra hodelykter til telefon, avstandsmålere, ekkolodd, digitale sikter, termisk kikkert, jaktradio, klokker osv. Det er dessverre ikke alle av oss som er like flinke til å bruke og vedlikeholde artikler som går på batterier riktig.

 


Ting vi bruker jevnlig som mobil og klokker skal vi ikke omtale her, men ting som brukes mer sporadisk trenger litt mer oppmerksomhet enn de fleste av oss er klar over. Dette er forsåvidt også grunnen til at mange leverandører har redusert garantitid på nettopp batterier. Ikke alle er klar over at batteriet i seg selv kan ha kortere garantitid enn selve produktet du har kjøpt. Det er ikke uvanlig at leverandører av hodelykter stiller garanti på batterier ned mot 6 mnd. Dette fordi det er mange faktorer som påvirker et batteri og dets levetid som leverandør og produsent ikke kan bebreides for.

Det vi snakker om her er generell bruk og vedlikehold. Det verste du kan gjøre med et batteri er å ikke bruke det eller legge det bort over tid med lite eller ingen strøm. Oppladbare batterier vil typisk ha en utladningstid på opp mot 3% per dag under lagring. Mengden strøm på et oppladbart batteri tappes med andre ord litt og litt for hver dag batteriet lagres.  Det betyr i praksis at selv om du er flink å lader opp et hodelykt batteri på slutten av hodelyktsesongen før du legger bort lykten kan strømmengden som er lagret i batteriet være betydelig redusert og kanskje til og med tomt før neste sesong når hodelykten hentes frem igjen.

Risikoen ved at et batteri går tom for strøm eller at et et batterier blir liggende over tid uten at alle cellene i batteriet har strøm i seg, er at cellene kan “dø”. Det betyr i praksis at de slutter å ta til seg strøm. Battericeller som slutter å ta til seg strøm vil aldri fungere igjen. Man kan med andre ord miste deler eller hele strømkapasiteten på et batteri ganske fort om man ikke lader etter bruk eller tar vare på batteriet. Det vanligste er at batterikapasiteten gradvis forringes over tid, men om man ikke tar vare på batteriet kan dette gå fort.

Hva er det viktig å tenke på når man lader batterier til fritidsartikler?

  • Det er bedre å lade opp en elektrisk enhet rett etter bruk enn rett før neste gang du skal bruke den.
  • Elektriske enheter som skal lagres/legges bort for sesongen bør med andre ord lades opp før lagring.
  • Det er viktig at alle elektriske enheter som legges bort/ikke skal brukes, blir koblet fra batteriet. Dette gjør at batteriet holder bedre på den strømmen det har og tåler bedre lagring over tid.
  • Vedlikeholdslading. Elektriske enheter som skal lagres/legges bort for sesongen kan med fordel lades opp med jevne mellomrom. Lader du for eksempel hodelykten din en gang eller to ila sommeren så minimerer du sannsynligheten betraktelig for at cellene i batteriet ditt “dør”.
  • Om man unngår å tømme batteriet helt når man bruker det vil mange batterier vare lengre. Lithium batterier tåler full utladning bedre enn andre batterityper.
  • Lagring av batterier gjøres i romtemperatur eller kaldere. Jo høyere temperatur, jo raskere utladnings hastighet har batteriet.
  • Lading av batteriet kan derimot med fordel skje i romtemperatur. Kalde batterier og lading under kalde forhold gir ikke maks effekt på batteriet. Dette gjelder spesielt Litiumbatterier som de fleste oppladbare batterier til fritidsartikler er.

Relaterte artikler